De Stokkumse Boake heeft reeds weer een lange historie en elk jaar komen er weer vele kinderen en volwassenen op af, om samen de "boake" de bouwen. Deze activiteit mag derhalve natuurlijk niet ontbreken op deze site en hier dan ook aandacht voor dit prachtig fenomeen.


 

Stokkumse Boake 2017

 

Stokkumse Boake is volgens aloude tradities 1ste Paasdag weer ontstoken

Eerste Paasdag worden traditiegetrouw de Paasvuren ontstoken, zo ook in Stokkum. De Stokkumse kinderen en hun ouders hadden Goede Vrijdag de laatste hand gelegd aan deze mooie grote Boake.

Om kwart voor negen vertrok er een lange fakkelstoet vanaf de parkeerplaats bij school, vooraf gegaan door de Notabelen van Stokkum; Schutterskoning André Groothuis, Schuttersprinses Jetske Seep en Jonkheer Sjaak Elkink. Aan hun was ook de eer om de Stokkumse Boake, in het bijzijn van ongeveer 100 mensen uit de wijde omgeving, te ontsteken.

Het hout was gelukkig goed droog gebleven en brandde dan ook volop, waardoor men al snel een flink aantal stappen terug moest doen, door de indrukwekkende hitte die er vanaf kwam.

Door het mooie weer bleef het nog lang erg gezellig rond de Stokkumse boake...
Boake Commissie bedankt voor het vele werk, het was het weer dubbel en dwars waard!!

 

 

 

 

Over ongeveer 2 maanden is het weer zover: Pasen! Daar hoort natuurlijk het boakholt slep’n bij, voor onze boake die op 1e paasdag ontstoken zal worden.

Het Boakholt slep’n staat ook dit jaar gepland op Goede Vrijdag (14 april), waarbij de inwendige mens zeker niet zal worden vergeten. We verzamelen ’s morgens om 10:00 uur bij de boake aan de Oude Borculoseweg.
Omwille van de veiligheid verwachten we de kinderen onder begeleiding van een volwassene, dus NIET ALLEEN!

DEELNAME OP EIGEN RISICO

Stokkumers die het snoeihout op Goede Vrijdag door de sleppers willen laten afvoeren, kunnen dat melden bij één van de leden van het boakholtcomité. Indien u zelf snoeihout wilt brengen kunt u dat ook melden bij één van de leden van het boakholtcomité.

 

Op 1ste paasdag (16 april) wordt onze eigen “Stokkumse Boake” ontstoken.

Met de kinderen, die dit leuk vinden, vertrekken we rond 20:45 uur vanaf de parkeerplaats bij de school met fakkel of lampion in optocht richting de boake. Jonkheer Sjaak Elkink leidt de optocht naar de boake. Rond 21:00 uur zal het vuur ontstoken worden door Schutterskoning André Groothuis, Schuttersprinses Jetske Seep en Jonkheer Sjaak Elkink.

Het Boakholt comité:
Richard en Ilse Overbeek 06-46238356
Arjan en Miranda ter Welle 06-10716371
Ernst Goedhart en Annet van Vrouwerff 06-22624980

 

 

Stokkumse Boake 2016

 

Stokkumse Boake wordt 1ste Paasdag ontstoken

Op 1ste Paasdag wordt onze eigen “Stokkumse Boake” ontstoken.

Met de kinderen, die dit leuk vinden, vertrekken we om 20:45 uur vanaf de parkeerplaats bij de school met fakkel of lampion in optocht richting de boake. Jonkvrouw Elke Feenstra leidt de optocht naar de Boake. Rond 21:00 uur zal het vuur ontstoken worden door Schutterskoning Jeffrey Groothuis, Schuttersprinses Myrthe Stomps en Jonkvrouw Elke Feenstra.

 

Boakholt Slep'n was ondanks het mindere weer toch groot succes

De dag begon wat regenachtig, maar dat mocht de pret en zeker de goede opkomst, niet drukken. Met vele trekkers hebben we weer heel wat hout opgehaald en tussen de middag was er voor iedereen heerlijke pannenkoeken en gebakken eieren. Dat alleen al is een FEEST om mee te maken.

Alle boakholtsleppers, jong en oud, enorm bedankt voor jullie hulp!!

We zien jullie allen graag op 1e Paasdag.

    

   

 

Boakholt slep'n ook in 2016 weer traditie

Pasen valt vroeg dit jaar! En dus ook het "Boakholt slep’n" en het ontsteken van de boake door ons adellijk schutterstrio de Schutterskoning Jeffrey Groothuis, de Schuttersprinses Myrthe Stomps en de Jonkvrouw Elke Feenstra.

Het slep’n staat ook dit jaar gepland op Goede Vrijdag (25 maart), waarbij de inwendige mens zeker niet zal worden vergeten. We verzamelen ’s morgens om 10:00 uur bij de boake aan de Oude Borculoseweg.

Omwille van de veiligheid verwachten we de kinderen onder begeleiding van een volwassene, dus NIET ALLEEN!

DEELNAME OP EIGEN RISICO

Stokkumers die het snoeihout op Goede Vrijdag door de sleppers willen laten afvoeren, kunnen dat melden bij één van de leden van het boakholtcomité.

Indien u zelf snoeihout wilt brengen, dan kunt u dat ook melden
bij één van de leden van het
Boakholt
comité.

Het Boakholt comité:

Richard en Ilse Overbeek 06-46238356
Arjan en Miranda ter Welle 06-10716371
Ernst Goedhart en Annet van Vrouwerff 06-22624980
 

 

 

Stokkumse Boake 2015

 

Op 1ste Paasdag zal de Stokkumse Boake worden ontstoken

Op 1ste Paasdag wordt onze eigen “Stokkumse Boake” ontstoken. Met de kinderen, die dit leuk vinden, vertrekken we om 20:45 uur vanaf de parkeerplaats bij de school met fakkel of lampion in optocht richting de boake.

Jonkvrouw Milou Jansen leidt de optocht naar de boake. Rond 21:00 uur zal het vuur ontstoken worden door Schutterskoning Gerald Immink, Schuttersprins Emiel Spijkerman en Jonkvrouw Milou Jansen.

 

Boakholt Slep'n een sfeervolle traditie voor jong en oud

Op Goede Vrijdag zijn jullie van harte welkom om te helpen bij het boakholt slep’n. Omwille van de veiligheid verwachten we dat jullie onder begeleiding van een volwassene komen, dus NIET ALLEEN!
We verzamelen ’s morgens om 10:00 uur bij de Boake aan de Oude Borculoseweg. Tussen de middag krijgen jullie heerlijke pannenkoeken en gebakken eieren. We hopen jullie allemaal te verwelkomen!


Nieuwe start Stokkumse Boake activiteiten begint met Bestuurswisseling

Tijdens een gezellige avond, is het nieuwe Boakecomité geïnstalleerd en tevens een start gemaakt voor het nieuwe seizoen. De vorige commissie, bestaande uit Families Ruiterkamp, Stomps en Woertman, werd daarbij erg hartelijk bedankt voor hun inzet over de afgelopen 3 jaar.

Het nieuwe comité, bestaat uit de onderstaande families, zal de komende 3 jaren de organisatie van de Stokkumse Boake op zich nemen en kondigen gelijk de start van de Stokkumse BOAKE 2015 aan;

 

Bericht Stokkumse BOAKE 2015:

Er kan snoeihout worden gebracht aan het perceel aan de Oude Borculoseweg. Let wel geen stobben!
Op Goede vrijdag 3 april wordt er weer hout gehaald. Om 10 uur wordt er verzameld bij de Boake aan de Oude Borculoseweg. Kinderen kunnen alleen mee onder begeleiding van een ouder!!

DEELNAME OP EIGEN RISICO !!

Wie er kleine hoeveelheden snoeihout heeft, dat opgehaald kan worden die dag, kan zich melden bij één van de leden van het comité, op een van de onderstaande telefoonnummers.

Boake comité 2015
Ernst Goedhart en Annet van Vrouwenerff  - (06 2262 4980)
Richard en Ilse Overbeek - (06 4623 8356)
Arjan en Miranda ter Welle - (06 1071 6371)
 

 


 

Stokkumse Boake 2014

 

Prachtig weer trok vele bezoekers tijdens het ontsteken van de Boake anno 2014.

De Stokkumse Boake trok dit jaar weer behoorlijk veel bekijks. Om 20:45 was er vanaf het schoolplein al een bonte stoet met fakkels en lampionnen vertrokken en even na negenen kwamen ze aan bij de Boake. Het adellijk schutterstrio voorop, met de Schutterskoning Marco Spijkerman, de Schuttersprins Harm Woertman en de Jonkvrouw Maike Goedhart. Zij hadden ook de eer om de Baoke te ontsteken, wat ze allemaal erg goed af ging. Binnen de kortste keren brandde de Boake prachtig en het was een lust voor het oog. Mede door het mooie weer bleven de mensen nog lang nagenieten van deze prachtige traditie. Hulde aan de organisatie, de landeigenaren en loonwerkers voor hun belangeloze medewerking.

 

 

Hierbij de oproep van het Boakholt comité voor het Boakholt slep'n

Met Pasen in aantocht nadert ook het boakholt slep’n en het ontsteken van de boake door ons adellijk schutterstrio de Schutterskoning Marco Spijkerman, de Schuttersprins Harm Woertman en de Jonkvrouw Maike Goedhart.

Het slep’n staat ook dit jaar gepland op Goede Vrijdag, waarbij de inwendige mens zeker niet zal worden vergeten. We verzamelen ’s morgens om 10:00 uur bij de boake aan de Oude Borculoseweg.

Omwille van de veiligheid verwachten we de kinderen onder begeleiding van een volwassene, dus NIET ALLEEN! 

DEELNAME OP EIGEN RISICO !!

Stokkumers die het snoeihout op Goede Vrijdag door de sleppers willen laten afvoeren, kunnen dat melden bij een van de leden van het boakholtcomité. Indien u zelf snoeihout wil brengen kunt u dat ook melden bij één van de leden van het boakholtcomité.

Gezien de hoeveelheid hout die we al hebben is de zaterdag voorafgaand aan Pasen, ook dit jaar weer vervallen als slepdag.

Op 1ste Paasdag wordt onze eigen “Stokkumse Boake” ontstoken.

Met de kinderen, die dit leuk vinden, vertrekken we rond 20:45 uur vanaf de parkeerplaats bij de school met fakkel, of lampion in optocht richting de boake. Jonkvrouw Maike Goedhart leidt de optocht naar de boake en rond 21:00 uur zal dan het vuur ontstoken worden door ons  adellijk schutterstrio..

GRAAG ALLEN TOT ZIENS !!

Het boakholt comité:

Wim en Rianne Stomps                06-10068497
Willibrord en Sabine Woertman      06-13522380
Arjan en Jolanda Ruiterkamp         06-20300253

 

 


 

Stokkumse Boake 2013

 

Boakholtslep'n en de Boake (Paasvuur) blijft een leuke bezigheid voor jong en oud

Op de oproep van de Boake commissie waren op Goede Vrijdag weer vele kinderen en volwassenen afgekomen. Ook de jeugd van de middelbare school was zeer goed vertegenwoordigd. Leuk!!

De dag begon met koffie en cake. Net toen het vertrek werd ingezet kwam de brandweer een kijkje nemen. Onder goedkeurend oog van de brandweer vertrok de stoet. Op verschillende locaties rond om Stokkum is het hout uit de bossen verzameld en met tractoren en wagens naar de Boake aan de Oude Borculoseweg gebracht. Het is elk jaar weer een erg gezellig treffen, waarbij er tussen de middag lekker samen pannenkoeken en gebakken eieren worden gegeten.

De heerlijke pannenkoeken waren thuis bereid door Minke Geerligs, Sandra Oplaat, Gerdien Jansen, Jolanda Spijkerman, Geja Hargeerds, Alies Kottelenberg en Erna Kok. De speciale dubbeldooiereieren van de familie Oplaat werden op ambachtelijke wijze buiten bereid. Na de middag bleven de KJVS (Keet groep Kwajongs van Stokkum) achter op de Boake en kregen het voor elkaar om een mooie boom te planten bovenop de Boake. Dit was de eer te na voor de volwassen heren, dus werd met man en macht aan het eind van de middag gewerkt om een zware boomstam boven op de Boake te krijgen onder het motto "Met Mekare Stark". Na ruim een uur ploeteren was het resultaat dat er een dikke boomstam op de Boake lag, helaas niet rechtop. Dus onze felicitaties gaan uit naar de KJVS. Heren, volgend jaar hebben jullie weer een herkansing.

Ondanks de lage temperaturen kwamen op eerste paasdag om kwart voor negen kwamen vele kinderen op de parkeerplaats voor school te samen. Voorzien van fakkels en vooraf gegaan door een rijdende kruiwagen met muziek togen zij op weg naar de Boake. Hier waren al vele mensen samengekomen om het aansteken te aanschouwen. Het aansteken van de Boake was dit jaar een privilege van de Adelen van Stokkum, zijnde de Schutterskoning Jeroen Struik, de Schuttersprins Jelmer Spijkerman en de Jonkheer René Kuipers. Al snel stond de hele berg hout in lichter laaie. Het was bijna windstil en het vuur trok prachtig recht naar boven. Door de grote opkomst, van vele Stokkumers was het weer ouderwets gezellig.

 

Het Boakholtcomité bedankt speciaal:

• Harm Renes, met kraan (Bruins & Kwast) die al vele jaren de gigantische berg hout omtovert tot een Boake

• Fam. Kottelenberg (Effink), voor het beschikbaar stellen van het grondperceel

• Loonbedrijven Lammertink en Maas en Herman Luth, voor het beschikbaar stellen van Giertanks met water

• Alle Sleppers, Koks en Cateraars

 


 

Stokkumse Boake 2012

 

Stokkumse Boake trok ook dit jaar weer vele bezoekers;

Het ontsteken van de Stokkumse Boake werd ook dit jaar weer vooraf gegaan door een fakkeloptocht vanaf de parkeerplaats voor de school. De Stokkumse Schuttersprominenten, Adrie Florijn (Schutterskoning), Jordi Renes (Schuttersprins) en Max Groot Roessink (Jonkheer van Stokkum) gingen in de lange stoet voorop, op weg naar de Boake aan de Oude Borculoseweg.  Aangekomen bij de Boake, waar al een kleine honderd mensen stonden te wachten, werden zij gevraagd door de Boake commissie om deze officieel aan te steken. Ook hier weer gade geslagen door de fotograaf van het blad "Landleven", die weer menig foto heeft geschoten. Het hout was lekker droog en vatte direct goed vlam.

Alle aanwezigen gingen, door de immense hitte, steeds een stapje terug totdat het vuur ongeveer een uur flink had gebrand en de stapel al redelijk in omvang was afgenomen. Voor de veiligheid van de omgeving was er ook dit jaar weer de belangeloze medewerking van de beide Stokkumse Loonbedrijven Maas en Lammertink die samen zorgden voor meer dan 35m2 water. Ook is er uiteraard dank aan de Fam. Kottelenberg (Effink) die ook dit jaar weer hun land, een unieke locatie, beschikbaar stelden voor de Stokkumse Boake. Al met al een gezellig samenzijn waarbij alle Stokumers weer plezierig op kunnen terugkijken.

 

 

Boakholt slepp'n was ook dit jaar weer een happening (foto update)

Op de oproep van de Boake commissie waren Goede Vrijdag weer vele kinderen en volwassenen afgekomen. Al met al een groep van meer dan 70 fanatieke Boakholtsleppers waren in de weer. Op verschillende locaties rond om Stokkum is het hout uit de bossen verzameld en met tractoren en wagens naar de Boake aan de Oude Borculoseweg gebracht. Het is elk jaar weer een erg gezellig treffen, waarbij er tussen de middag lekker samen pannenkoeken worden gegeten.

De heerlijke pannenkoeken waren deze keer thuis bereid door Annet Goedhart, Miranda ter Welle, Juliette van der Veen Meerstadt, Sandra Addink, Cindy Langeler en de organisatoren. De speciale dubbeldooiereieren van de familie Oplaat werden op ambachtelijke wijze buiten bereid onder leiding van Rene Seep. Het weer zat dit jaar wederom mee en het werd een prachtige dag. Loonbedrijf Lammertink en Harm Renes hebben er daarna weer een mooie Boake van gemaakt.

Met als doel om volgend jaar een artikel te maken in het blad "Landleven" over de tradities van de Boake en die van Stokkum in het bijzonder zijn er de gehele dag verschillende interviews gehouden. Ook zijn er vele foto's gemaakt door een fotograaf in opdracht van "Landleven". Met spanning wachten we het artikel af en volgend jaar meer hierover. Ook zijn er door Gerrit van Woudenberg en het filmteam opnames gemaakt voor de Stokkumse DVD, die later dit jaar zal worden uitgegeven. 

 

Hierbij de oproep van het Boakholt comité voor het Boakholt slep'n

Met Pasen in aantocht nadert ook het boakholt slep’n en het ontsteken van de boake door ons adellijk schutterstrio de Schutterkoning Adri Florijn, de Schuttersprins Jordi Renes en de Jonkheer Max Groot Roessink.

Het slep’n staat ook dit jaar gepland op Goede Vrijdag, waarbij de inwendige mens zeker niet zal worden vergeten. We verzamelen ’s morgens om 10:00 uur bij de boake aan de Oude Borculoseweg.

Omwille van de veiligheid verwachten we de kinderen onder begeleiding van een volwassene, dus NIET ALLEEN! 

DEELNAME OP EIGEN RISICO !!

Stokkumers die het snoeihout op goede vrijdag door de sleppers willen laten afvoeren, kunnen dat melden bij een van de leden van het boakholtcomité. Indien u zelf snoeihout wil brengen kunt u de sleutel van het hek afhalen bij Wim Stomps (tel. 06-100 684 97) of Willibrord Woertman (tel. 06-135 223 80). 

Gezien de hoeveelheid hout die we al hebben is de zaterdag voorafgaand aan Pasen, ook dit jaar vervallen als slepdag.

Op 1ste Paasdag wordt onze eigen “Stokkumse Boake” ontstoken.

Met de kinderen, die dit leuk vinden, vertrekken we rond 20:45 uur vanaf de parkeerplaats bij de school met fakkel of lampion in optocht richting de boake, om zo rond 21:00 uur aanwezig te kunnen zijn bij het ontsteken.

 

Het boakholt comité:

Wim en Rianne Stomps              06-10068497
Willibrord en Sabine Woertman      06-13522380
Arjan en Jolanda Ruiterkamp         06-20300253

 

 


 

Stokkumse Boake 2011

 


Stokkumse Boake brandde als een fakkel, bij perfecte weersomstandigheden.

Het was begin dit weekend even twijfelachtig of het ontsteken van de Stokkumse Boake doorgang kon vinden. Zeker toen zaterdagmorgen het telefoontje kwam, dat de Gemeente Hof van Twente zich terugtrok en alle kosten en verantwoordelijkheid ten aanzien van de gevolgen van het aansteken van de boake voor rekening van de Boakholtcommissie zouden komen te liggen.

Een vreemde situatie, waar zondagmorgen pas een eind aan kwam, toen de Brandweer opnieuw de situatie in oogschouw had genomen en definitief groen licht gaf voor het ontsteken. Duidelijk gaven zij aan, zich wel degelijk medeverantwoordelijk te voelen voor de ontstane situatie en geen extra verhoogd risico zagen in de locatie waar de Boake zich bevond (vrij van bebouwing en natuur). Zodoende kon alles gewoon doorgaan. Wel waren er op verschillende locaties in de nabije omgeving giertanks met een grote watervoorraad (samen goed voor wel 50.000 liter) geplaatst, zodat ingeval er ook maar iets fout zou gaan er direct ingegrepen kon worden.

Om kwart voor negen kwamen alle kinderen op de parkeerplaats voor school te samen, voorzien van fakkels en voorafgegaan door de bekende muziekwagen (deze keer ook voorzien van een brandblusser), togen zij op weg naar de Boake aan de Oudeborculoseweg. Hier waren al vele mensen samengekomen om het aansteken te aanschouwen. Het aansteken van de Boake was een privilege van de Adelen van Stokkum, zijnde de Schutterskoningin Alies ten Hove, de Schuttersprins Thomas Veltkamp en de Jonkvrouwe van Stokkum, Michelle Tijdink. Gelijktijdig werd de Boake van drie kanten aangestoken en weldra stond de hele berg houd in lichte laaie. Het was die avond windstil en het vuur trok prachtig recht naar boven, zonder ook maar enig gevaar te zijn voor de omgeving. Een oud spreekwoord zegt "Vake biej te bange". Dat het hout goed droogwas bleek al ras door de enorme hitte, waardoor de mensen in een steeds grotere boog van het vuur moesten gaan staan. Gelukkig had de Boakholtcommissie ook voor voldoende "bluswater" voor de aanwezige mensen gezorgd.

Door de grote opkomst, van vele Stokkumers was het weer ouderwets en lang erg gezellig.

Het Boakholtcomité bedankt speciaal: 

  • Harm Renes, met kraan (Bruins & Kwast) die al vele jaren de gigantische berg hout omtovert tot een Boake

  • Fam. Kottelenberg (Effink), voor het beschikbaar stellen van het grondperceel

  • Fam. Kottelenberg (Wansink), voor het beschikbaar stellen van het perceel in de voorgaande jaren

  • Loonbedrijven Lammertink en Maas, voor het beschikbaar stellen van Giertanks met water

  • Alle Sleppers, Koks en Cateraars

  • Alle Sponsoren van hout (en bier…)


Het afsteken van de Stokkumse Boake gaat bij ongewijzigde omstandigheden WEL DOOR

24-04-2011 (11:00 uur)
Net als in ons omliggende buurt-schappen was het
ook voor de Stokkumse Boake een vraag of deze ontstoken kon worden of niet. Hedenochtend is er opnieuw bezoek geweest van mensen van de Brandweer en gelukkig staan zij ons in raad en daad bij. De locatie en ligging van de Stokkumse Boake geeft GEEN aanleiding om het aansteken te verbieden. Belangrijk is daarbij wel, dat iedereen zijn verantwoordelijkheid dient te nemen, daar waar het open vuur betreft, dit is niet anders dan op welk andere momenten dan ook. Laten we met elkaar alert zijn !!

De organisatie heeft daarnaast ook de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen; zo is door medewerking van de loonbedrijven Lammertink en Maas 50.000 liter water beschikbaar en zal het verboden zijn om vuurtjes buiten de Boake om te maken.

In het geval dat vandaag alsnog een algehele code ROOD wordt afgekondigd, dan ontstaat er een nieuwe situatie die dan weer bekeken moet worden. Gezien de weersverwachting voor vandaag is dit laatste volgens de brandweer niet te verwachten.

 


 

Boakholt slep'n blijft een prachtige happening voor jong en oud (22-04-2011)

Op Goede Vrijdag vindt er sinds mensenheugenis altijd al het traditionele Boakholt slep'n plaats, zo ook dit jaar. Vele kinderen en volwassenen (kleine 70 personen) met tractoren en wagens waren weer af gekomen op de oproep van het Boakholt Comité en hadden zich om 10:00 uur verzameld aan de Oude Borculoseweg. Hier werd eerst gezamenlijk een lekkere bak koffie gedronken en de dames van het comité hadden voor iedereen ook nog lekkere appeltaart gebakken. Dat begon al goed!! Ook het weer die dag was uitstekend en iedereen was dan ook zeer "good te passe". Jammer was alleen wel dat de kinderen van het voortgezet onderwijs die (goede) vrijdag geen vrij hadden. Hopelijk volgende keer meer geluk met het rooster.

Eerst werd er een ronde door Stokkum gehouden en het hout opgehaald bij de mensen die zich hadden aangemeld bij het Boakholt comité. Daarna ging de hele colonne in optocht weer terug naar de Baoke, alwaar de chefkoks Gerrit en Gerard al druk in de weer waren met het bakken van de eieren met spek. Ook een aantal dames waren in tussen druk bezig geweest met het bakken van overheerlijke pannenkoeken voor de kinderen. Alle buikjes werden lekker vol gegeten, waarna het geheel op naar de voet van de Herikeberg toog om daar een tweede lading hout uit het bos te halen. De kinderen konden zich hier volledig uitleven en de ijstractatie was gezien de weersomstandigheden een heel goeie zet. Moe maar zeer voldaan toog iedereen weer terug naar de Boake en bleef iedereen nog gezellig even napraten, terwijl de kinderen zich lekker vermaakte in en rond de Boake.

Onderstaand een kleine impressie van die dag....

 


 

Pasen 2011 nadert al weer met rasser schreden en "der mut wier Boakholt wor'n haalt"

 

Volgens, inmiddels jarenlange, traditie wordt op 1ste Paasdag onze eigen “Stokkumse Boake” ontstoken.

Dit jaar zal de Boake in lichterlaaie worden gezet door een gezamenlijke actie van de Schutterskoningen, de Schuttersprins en de Jonkvrouw van Stokkum, respectievelijk Alies Ten Hove, Thomas Veltkamp en Michelle Tijdink.

Met de kinderen, die dit leuk vinden, vertrekken we rond 20:45 uur vanaf de parkeerplaats bij de school met fakkel of lampion in optocht richting de boake, om zo rond 21:00 uur aanwezig te kunnen zijn bij het ontsteken.

Maar eerst zal er op Goede Vrijdag nog gezellig een dag “boakholt wor'n ne slept” waarbij de inwendige mens zeker niet zal worden vergeten. We verzamelen ’s morgens om 10:00 uur bij de boake aan de Oude Borculoseweg. De zaterdag voorafgaand is hiermee komen te vervallen.

 

Omwille van de veiligheid verwachten we de kinderen onder begeleiding van een volwassene, dus NIET ALLEEN!

DEELNAME OP EIGEN RISICO

Het boakholt comité. 

J.H. Hargeerds     363798
E. Onland            363857
E. Geerligs           0638925024

 


 

Stokkumse Boake 2010

 


Schutterskoning en -prins kregen het Paasvuur, toch nog goed aan het branden.

Ondanks de heftige regenval van de voorgaande dagen wisten de Schutterskoning Ferdi Pinkert en de Schuttersprins Sjors van Woudenberg de "Boake" goed aan het branden te krijgen. Gelukkig was het midden van de brandstapel onder betere omstandigheden gemaakt, waardoor het water geen grip had gekregen op de kern. Met hulp van o.a. een aantal balen droog strooi, wisten zij de boake goed aan het branden te krijgen. Ook de wind wakkerde het vuurtje daarna goed aan, woordoor het geheel in korte tijd fel aan het branden was.

Omstanders werden eerst nog naar achteren gedreven, vanwege de hitte, maar later kwam iedereen wel dichterbij om zich toch wat meer te warmen aan het vuur. Er waren dit keer beduidend minder omstanders uit "omstreken" en daardoor werd het een gezellig Stokkums gebeuren. Er was voldoende gelegenheid voor de ouderen om even weer gezellig bij te kletsen en de kinderen vermaakten zich prima met het "zwartmaken". Waren er andere jaren ook verschillende plekken rond de boake waar de kinderen hun eigen bescheiden vuurtje hadden, dit jaar werd dat erg bemoeilijkt door de natte weersomstandigheden.

       

Al met al kan de organisatie, in handen van de "Boakholt commissie", bestaande uit Erik Onland, Erik Geerligs en Jan-Henk Hargeerds, ook dit jaar weer terugkijken op een zeer geslaagd evenement en met een positief gevoel alweer vooruit kijken naar volgend jaar. Ook hier weer een mooi staaltje van "met mekare stark".

 


Ook dit jaar kon het Boakholtsleppen op Goede Vrijdag rekenen op een grote deelname.

De deelname aan het boakholtsleppen op Goede Vrijdag was een groot succes. Viel het animo de eerste zaterdag wat tegen door sportende jeugd, dat werd vandaag alleszins goed gemaakt. Zo'n 60 ouders en kinderen waren aanwezig om gezamenlijk hout te halen voor de boake. Traditiegetrouw ging men met trekker en wagen op pad om het hout bij elkaar te sprokkelen. Een lange stoet van trekkers toog door het Stokkumse land. Gelukkig speelde het weer ook mee en was er ook voldoende gelegenheid voor ontspanning. Ook dit jaar hadden een aantal dames tussen de middag gezorgd voor heerlijke pannenkoeken en werden er ook terplekke nog eieren met spek gebakken. Aan het einde van de middag had de jeugd nog een mooie centrale boom gevonden die met vereende krachten naar boven werd gebracht, een mooi voorbeeld van eendrachtige samenwerking. Onderstaand een mooi beeld verslag van deze goed gecoördineerde actie.

Al met al een bijzonder geslaagde dag en nu maar hopen dat de regen van de afgelopen nacht geen roet in het eten zal gooien.

1ste Paasdag zal de boake om 21:00 uur
door de regerend Schutterskoning worden ontstoken.
(vanaf 20:45 fakkeloptocht vanaf de school)
U komt toch ook !!

 


De harde kern Boakholtsleppers was weer aanwezig

Net als voorgaande jaren is de eerste zaterdag altijd de meest rustigste dag, waarbij er vele jongens zijn die naar de voetbal moeten. Iedereen kan begrijpen dat voetbal een teamsport is en je kunt je medespelers niet in steek laten. Gelukkig is er de Goede Vrijdag 2 april a.s. nog om de "schade" in te halen en we verwachten dat dan de opkomst weer massaler wordt. Er is zaterdag door de aanwezige kinderen en enthousiaste ouders toch wel weer veel werk verzet zodat er al een flink begin is gemaakt, een klus die men Goede Vrijdag mooi kan afmaken. Jongens en meisjes komt allen meehelpen goede vrijdag. Ook deze keer zullen enkele ouders weer zorgen voor de lekkerste pannenkoeken.........

 


 

Hierbij de oproep van het Boakholt comité voor het Boakholt slep'n

Net als andere jaren wordt er ook dit jaar weer een Boake gemaakt in Stokkum. Hiervoor moet natuurlijk weer “boakholt geslept” worden.

Dit zal dit jaar gebeuren op
zaterdag 27 maart en vrijdag 2 april 2010.

ALLE HULP IS WELKOM!!!

Diegene die hier aan mee willen helpen moeten ‘smorgens om 10 uur bij de boake aan de "Oude Borculoseweg" zijn. Even als voorgaande jaren zal voor het eten worden gezorgd.

Het is NIET de bedoeling dat er kinderen ALLEEN komen, maar alleen onder begeleiding van een OUDER.

Heeft u zelf snoeihout liggen, laat het even weten aan iemand van het Boakholt comité.

De boake zal dan op Eerste Paasdag om 21.00 uur aangestoken worden. Later meer hierover.

DEELNAME UITERAARD VOOR EIGEN RISICO!!

Het Boakholt comité.

J.H. Hargeerds     363798

E. Onland            363857

E. Geerligs           0638925024

 

 


 

Stokkumse Boake 2009

 

 

Boake trok eerste Paasdag erg veel bezoekers (12-04-09)

Niet alleen het prachtige weer was er de oorzaak van dat er zoveel mensen kwamen kijken, maar natuurlijk ook de prachtige boake zelf. Om kwart voor negen werd er vanaf de parkeerplaats bij de school gestart met de fakkeloptocht en gaande weg naar de boake sloten zich steeds meer kinderen bij de stoet aan. Ook dit jaar werd de stoet vooraf gegaan door de schutterskoning en begeleid door bolderkarmuziek.

Bij de boake aangekomen stonden er al een grote getale mensen en werd de schutterskoning Harmen Schinkel gevraagd om de boake officieel te ontsteken. Door het mooie weer van de afgelopen week was het hout al goed droog geworden en samen met een beetje stro, vatte de boake direct al goed vlam. Koning Harmen trakteerde vervolgens de nodige bezoekers op een natje.

Kinderen waren daarnaast druk in de weer om elkaar en ouders lekker "zwart te maken". Deze al oude traditie is bij vele andere paasvuren al uitgestorven, maar leeft gelukkig in Stokkum nog volop. Het bleef er nog lang erg gezellig. De organisatie was ook dit jaar weer in goede handen van de Boakholt commissie, waarvoor onze dank!!

Kijk hier voor een korte impressie van de Boake 2009

 


 

Boakholt sleppen nog steeds erg in trek bij vele kinderen (10-04-09)

Traditie getrouw gaat het "boakholt sleppen" op Goedevrijdag altijd gepaard met een grote opkomst. Zo ook deze, wel heel "Goede"Vrijdag, waarbij het weer zelfs meer dan goed was, het was zogezegd SUPER. Wel geteld 40 kinderen, 35 volwassenen en 16 tractoren waren aanwezig, om mee te helpen om het hout te verzamelen voor de boake. Er was al veel hout bijeengebracht door de Gemeente, maar dat mocht de noodzaak om ook zelf ook nog het nodige hout te verzamelen niet wegnemen. Om 10 uur werd er verzameld aan de Oude Borculoseweg en hier werd eerst een bak koffie gedronken, alvorens men in optocht naar het bos vertrok. Het was weer een prachtig schouwspel, zo'n cologne van 16 trekkers achter elkaar.

In tussen waren een aantal dames druk in de weer om pannenkoeken te bakken voor de kinderen en ook Gerrit van Woudenberg was bezig om een lekkere omelet met spek en kaas te maken voor de mannen. Beiden vonden gretig aftrek en het was natuurlijk buiten bij de baoke veel lekkerder dan thuis, waardoor er ook veel meer werd gegeten als normaal. Na de "lunch" werden er nog weer een aantal vrachten hout gehaald, door het prachtige weer werden de kinderen ook nog getrakteerd op een heerlijk ijsje. Al met al weer een zeer geslaagde happening in ons mooie Stokkum.

      
(klik hier voor de gehele reportage)

Zondag, eerste Paasdag start eerst vanaf 20:45 uur de fakkel/lampion optocht vanaf de parkeerplaats voor de school, waarna de boake, wanneer alle kinderen gearriveerd zijn, zo rond 21:00 uur worden ontstoken door de regerend Schutterskoning, Harmen Schinkel. KOMT ALLEN....en maak er samen weer een machtig mooi feest van!!

 


 

 

HIERBIJ DE OPROEP VAN HET BOAKHOLT COMITÉ

Net als andere jaren wordt er ook dit jaar weer een Boake gemaakt in Stokkum. Hiervoor moet natuurlijk weer “boakholt geslept” worden. Dit zal dit jaar gebeuren op:

 
zaterdag 4 april en vrijdag 10 april 2009.

 

ALLE HULP IS WELKOM!!!
 

Diegene die hier aan mee willen helpen moeten ‘smorgens om 10 uur bij de boake aan de "Oude Borculoseweg" zijn. Even als voorgaande jaren zal voor het eten worden gezorgd.

Het is NIET de bedoeling dat er kinderen ALLEEN komen, maar alleen onder begeleiding van een OUDER.

De boake zal dan op Eerste Paasdag om 21.00 uur aangestoken worden door de heersende Schutterskoning Harmen Schinkel

Voorafgaand zullen de kinderen vanaf 20:45 uur in optocht met een Fakkel of Lampion van de parkeerplaats voor de school naar de Boake lopen. Zij zullen wederom begeleid worden door een gezellig muziekje. Jongens en meisjes laat je ouders een mooie fakkel maken en kom ook!!

DEELNAME IS UITERAARD GEHEEL VOOR EIGEN RISICO!!

Het Boakholt comité.

 

 


 

Stokkumse Boake 2008

 

NIEUWS 24-03-2008; Boake had moeilijke start

Ook dit jaar namen er op eerste Paasdag weer veel kinderen deel aan de traditionele fakkeloptocht, die vooraf ging aan het ontsteken van de Boake. Met de muziek voorop trokken de kinderen van de parkeerplaats bij de school naar de Boake aan de Oudeborculose weg.

Hier stonden ook al vele volwassenen om daarna samen te kijken naar het ontsteken van de Boake door de huidige Schutterskoning Henk Pinkert. Iets na 21:00 uur ging de vlam er in, echter het duurde nog een vol uur voordat de hitte het vocht kon verdrijven en de vlammen vat kregen op de grote berg hout die bij elkaar verzameld was. Klik hier en ga naar een kleine foto-impressie van de Boake 2008.

De organisatie van de Boake is jaarlijks in handen van de Boakholt commissie, welke dit jaar bestond uit René Seep, Herbert Kuijpers en Erik Veneman. Deze mannen hebben hun termijn er op zitten en komend jaar zullen Jan-Henk Hargeerds, Erik Onland en Erik Geerligs het stokje over nemen. Uiteraard willen we graag via deze weg René, Herbert en Erik bedanken voor hun inzet en goede organisatie, HULDE!!

 

 

NIEUWS 22-03-2008; Feestelijk tintje tijdens Boakholt sleppen

Tijdens het boakholtsleppen werd iedereen tijdens de koffie verrast met een heerlijke lekkernij ter ere van het 12 1/2 jarig huwelijk van Herbert en Herma Kuijpers. Goede vrijdag was de dag dat zij 12,5 jaar getrouwd waren en ook de boakholtsleppers hadden de tractor van Herbert nog snel even versiert. De heerlijke koeken waren in no-time op, waarna het echte werk (boakholtsleppen) kon beginnen.

Herbert, Herma en de kinderen Thijs en Renewillen langs deze weg nog wel even alle boakholtsleppers bedanken voor het prachtige boeket bloemen dat zij hebben gekregen.

         
(Klik op de foto's voor een vergroting.)

 

NIEUWS 02-03-2008; HIERBIJ DE OPROEP 2008 VAN HET BOAKHOLT COMITÉ:

 

Net als andere jaren wordt er ook dit jaar weer een Boake gemaakt in Stokkum. Hiervoor moet natuurlijk weer “boakholt geslept” worden.

 

Dit zal gebeuren op: zaterdag  15 Maart en vrijdag  21 Maart 2008

 

ALLE HULP IS WELKOM!!!!!

 

Diegene die hier aan mee willen helpen moeten ‘s morgens om 10 uur bij de boake (Oude Borculose weg) zijn. Het is NIET de bedoeling dat er kinderen ALLEEN komen, maar onder begeleiding van een OUDER.

 

De boake zal dan op Eerste Paasdag (23 maart 2008) om 21.00 uur aangestoken worden.

Misschien is het leuk als de kinderen die daar zin in hebben, dan om 20.50 uur vanaf de parkeerplaats van de basisschool vertrekken met hun lampion of fakkel, om in optocht naar de Boake te lopen. De optocht zal met muziek opgefleurd worden.

DEELNAME AAN ALLE ACTIVITEITEN VOOR EIGEN RISICO !!!

 

Het boakholt comité.

 


Stokkumse Boake 2007

 

NIEUWS 08-04-2007; Ontsteken Stokkumse Boake

Op zondag 8 april 2007, eerste Paasdag, is de Stokkumse Baoke door Henrie Veltkamp, als de heersende Schutterskoning,  aangestoken. Hieraan vooraf gaand, vertrokken om tien voor negen vanaf de parkeerplaats bij de school een lange stoet met fakkels en lampionen richting de Boake. Voorop de stoet liep de bekende muziekkar.

Bij de Boake aangekomen waren er al weer vele mensen verzameld, welke daarna nog menig warm en gezellig uurtje met elkaar doorbrachten. Alles met dank aan de Boakholt commissie. Hieronder enkele sfeer foto's. (klik op de foto's voor een vergroting)

     

 

NIEUWS 06-04-2007; Boakholtsleppen

Goede Vrijdag is traditie getrouw de 2de Slepdag. Ook deze keer was er weer een massale opkomst en vele kinderen met hun (meestal) pappa's waren aanwezig. Tussen de middag was er natuurlijk weer de pannenkoeken op de vuist, maar deze keer had Gerrit ook wat anders in petto; eieren met spek en kaas. Deze lekkernij vond gretige afzet en er was bijna geen sprake meer van "eten", maar meer van "vre....selijk" lekker.

Wie nog foto's heeft van dit spektakel laat het dan even weten, of breng ze even langs.

 

NIEUWS 31-03-2007; Boakholtsleppen

Zaterdag 31 maart was het dan eindelijk zo ver, er mocht worden "geslept". Er waren vele kinderen met hun pappa's op de been om hout te verzamelen voor de grote Boake. Het weer was er prachtig, wat natuurlijk goed was voor de sfeer. Uiteraard volgt Goede vrijdag de 2de ronde met tussen de middag heerlijke verse pannenkoeken uit het vuistje, dus komt allen.

Hieronder enkele foto's (met dank aan Gerdien).

       

Wanneer er bij jullie nog meer foto's beschikbaar zijn stuur ze dan even op aan webmaster@stokkum.info.

 

NIEUWS 15-03-2007; HIERBIJ DE OPROEP VAN HET BOAKHOLT COMITÉ:

 

Net als andere jaren wordt er ook dit jaar weer een boake gemaakt in Stokkum. Hiervoor moet natuurlijk weer “boakholt geslept” worden.

 

Dit zal gebeuren op: zaterdag  31 Maart en vrijdag  6 April 2007

 

ALLE HULP IS WELKOM!!!!!

 

Diegene die hier aan mee willen helpen moeten ‘s morgens om 10 uur bij de boake (Oude Borculose weg) zijn. Het is NIET de bedoeling dat er kinderen ALLEEN komen, maar onder begeleiding van een OUDER.

 

De boake zal dan op eerste paasdag om 21.00 uur aangestoken worden.

Misschien is het leuk als de kinderen die daar zin in hebben, dan om 20.50 uur vanaf de parkeerplaats van de basisschool vertrekken met hun lampion of fakkel, om in optocht naar de Boake te lopen. De optocht zal met muziek opgefleurd worden.

DIT ALLES VOOR EIGEN RISICO.

 

Het boakholt comité.

 


Stokkumse Boake 2006

NIEUWS 16-04-06

Alles begon met een fakeloptocht vanaf de parkeerplaats voor school. Vele kinderen waren weer op de uitnodiging ingegaan en hadden allemaal prachtige fakkels gemaakt. Met de muziekdoos (met zwaailicht) en de Stokkumse Schutterskoning voorop, ging de gehele stoet richting de Boake aan de Oude Borculoseweg.

Hier aangekomen stonden er ook al vele mensen de kinderen op te wachten en om maar niets van het spektakel te missen. Traditie getrouw werd de boake ontstoken door de Stokkumse Schutters Koning. Dat de commissie haar werk (veel strobalen) goed had gedaan, bleek direct nadat de eerste plek was aangestoken. De Boake brandde als een fakkel en binnen de kortste keren stond alles in lichte laaie.

Voor enkele sfeer foto's kijk je hier ..............

NIEUWS 14-04-06

Vandaag 14 april was het dan voor de tweede keer zover, boakeholt slepp'n. Na het beroerde weer van vorige week was het weer de bikkels iets beter gezind. Het was dan nog wel niet superwarm maar in ieder geval droog. Dit was dan ook te zien aan de opkomst. Groot en klein, meisjes,  jongens het leek wel of heel Stokkum was uitgelopen om er weer een giga spektakel van te maken. Dan mogen we natuurlijk ook de pannenkoek moeders (en vader Gerard) niet vergeten want toen de bikkels het dan zover hadden om te gaan eten stonden zij al geduldig te wachten met hun stapels pannenkoeken. En er werd dankbaar van gesmuld zoals te zien is op de foto's. Het hout is dan nu bijna bij elkaar en moet er nog een mooie stapel van gemaakt worden en dan kan de hens erin. O ja ook de politie kwam nog even een kijkje nemen en dat lieten ze dan ook goed merken.

Op naar 1 ste Paasdag en voor al die mensen die geholpen hebben om dit spektakel weer super leuk te maken misschien tot volgend jaar. Want sommige traditie's moet je in ere houden. Kijk hier voor recente foto's, met dank aan onze razende reporter Belinda.

NIEUWS 08-04-06

Ondanks het slechte weer waren er toch nog bikkels die er zich volledig voor gaven om te zorgen dat er voor het enorme vuur dat elk jaar weer plaats vindt, weer voldoende hout verzameld wordt. Het begin is dus gemaakt en zoals bekend gaan we volgende week weer verder. Hopelijk zijn de weergoden de bikkels volgende week iets beter gezind. Maar ondanks dit alles was de sfeer dit keer weer opperbest zoals je kunt zien. Kijk hier voor een leuke fotoreportage met dank aan Belinda.