Plannen voor GROTE windmolens naast het Stokkumerbroek

3/2/2023Plannen voor GROTE windmolens naast het Stokkumerbroek

Pure Energie gaat in samenwerking met Energiecoöperatie LochemEnergie en 2 lokale ondernemers (Walow BV) een haalbaarheidsonderzoek doen naar 3 grote windmolens in de buurtschap Exel. Het gaat om het gebied tussen Papenslagweg en Bolksbeek. Dat ligt in gemeente Lochem, tegen de gemeentegrens met Hof van Twente/Stokkummerbroek.

Afmetingen windmolens
Men gaat uit van moderne windmolens met een ashoogte van circa 180 meter en een rotordiameter van circa 200 meter. Dat betekent dat een wiek circa 100 meter lang is en de tiphoogte circa 280 meter. In een later stadium blijkt hoe groot de windmolens exact worden, maar ze krijgen zeer waarschijnlijk dergelijke afmetingen.  

Provincie Gelderland is het bevoegd gezag in dit project. Dat betekent dat zij over de procedures gaan, zoals vergunningen. Het bedrijf heeft de gemeente Lochem geïnformeerd over de onderzoeksplannen.

Het standpunt van de Gemeente Lochem is dat het college en de gemeenteraad van Lochem begrijpen dat grote windmolens nodig zijn om in de toekomst klimaatneutraal te zijn. Zolang er onduidelijkheid is over de gezondheids-effecten, zijn college en gemeenteraad echter geen voorstander van grote windmolens in hun eigen gemeente. Dit standpunt heeft het college bij Pure Energie benadrukt.

Stand van zaken, inloopavond en video

Windpark Papenslagweg verkeert nog in een pril stadium. Er lopen nog geen formele procedures om een vergunning hiervoor te verkrijgen. Eerst gaan de initiatiefnemers graag met de omgeving in gesprek. Daarom wordt er een inloopavond gehouden. Iedereen die hier in geïnteresseerd is, is welkom. Deze inloopavond is op:

• Datum: 9 februari 2023

• Tijd: tussen 19.00 en 21.00 uur

• Locatie: Kulturhus ’t Kruispunt, Verwoldseweg 1 in Laren

Belangstellenden kunnen op 9 februari tussen 19.00 en 21.00 uur langskomen op het moment dat zij willen. Er staan in de zaal panelen met informatie, er worden visualisaties getoond en bezoekers kunnen nader in gesprek met de initiatiefnemers. Op de website www.windparkpapenslagweg.nl staat verder een video waarin de initiatiefnemers een presentatie geven met meer toelichting op het initiatief en hoe de omgeving hierbij betrokken kan zijn.


Terug naar het nieuwsoverzicht
UITNODIGING INFORMATIEAVOND - Klassementsproef Stokkum

UITNODIGING INFORMATIEAVOND - Klassementsproef Stokkum

13/4/2024Bron: Wonen in StokkumBeste Stokkumers, In 1982 werd de allereerste rally rond Hellendoorn verreden. Op 20/21 september…
De bierproeverij: iederene vanochtend weer good te passe?

De bierproeverij: iederene vanochtend weer good te passe?

13/4/2024Bron: KOMIOK StokkumGisteravond werden de biertjes van bierbrouwer Op N Brink uit Elsen geproefd. Erik Nijland gaf…
Afscheid van bestuurslid Sabine Woertman

Afscheid van bestuurslid Sabine Woertman

12/4/2024Bron: Het Gebouwtje StokkumGisteren namen we afscheid van Sabine uit het bestuur van Het Gebouwtje. Tien jaar geleden, op 12…
Kinderen van de OBS-Stokkum meld je aan voor de loopgroep

Kinderen van de OBS-Stokkum meld je aan voor de loopgroep

12/4/2024Bron: Wonen in StokkumBeste kinderen van (OBS) Stokkum, De voorbereiding voor de optocht gaat beginnen en we hebben jouw…