Plannen voor GROTE windmolens naast het Stokkumerbroek

3/2/2023Plannen voor GROTE windmolens naast het Stokkumerbroek

Pure Energie gaat in samenwerking met Energiecoöperatie LochemEnergie en 2 lokale ondernemers (Walow BV) een haalbaarheidsonderzoek doen naar 3 grote windmolens in de buurtschap Exel. Het gaat om het gebied tussen Papenslagweg en Bolksbeek. Dat ligt in gemeente Lochem, tegen de gemeentegrens met Hof van Twente/Stokkummerbroek.

Afmetingen windmolens
Men gaat uit van moderne windmolens met een ashoogte van circa 180 meter en een rotordiameter van circa 200 meter. Dat betekent dat een wiek circa 100 meter lang is en de tiphoogte circa 280 meter. In een later stadium blijkt hoe groot de windmolens exact worden, maar ze krijgen zeer waarschijnlijk dergelijke afmetingen.  

Provincie Gelderland is het bevoegd gezag in dit project. Dat betekent dat zij over de procedures gaan, zoals vergunningen. Het bedrijf heeft de gemeente Lochem geïnformeerd over de onderzoeksplannen.

Het standpunt van de Gemeente Lochem is dat het college en de gemeenteraad van Lochem begrijpen dat grote windmolens nodig zijn om in de toekomst klimaatneutraal te zijn. Zolang er onduidelijkheid is over de gezondheids-effecten, zijn college en gemeenteraad echter geen voorstander van grote windmolens in hun eigen gemeente. Dit standpunt heeft het college bij Pure Energie benadrukt.

Stand van zaken, inloopavond en video

Windpark Papenslagweg verkeert nog in een pril stadium. Er lopen nog geen formele procedures om een vergunning hiervoor te verkrijgen. Eerst gaan de initiatiefnemers graag met de omgeving in gesprek. Daarom wordt er een inloopavond gehouden. Iedereen die hier in geïnteresseerd is, is welkom. Deze inloopavond is op:

• Datum: 9 februari 2023

• Tijd: tussen 19.00 en 21.00 uur

• Locatie: Kulturhus ’t Kruispunt, Verwoldseweg 1 in Laren

Belangstellenden kunnen op 9 februari tussen 19.00 en 21.00 uur langskomen op het moment dat zij willen. Er staan in de zaal panelen met informatie, er worden visualisaties getoond en bezoekers kunnen nader in gesprek met de initiatiefnemers. Op de website www.windparkpapenslagweg.nl staat verder een video waarin de initiatiefnemers een presentatie geven met meer toelichting op het initiatief en hoe de omgeving hierbij betrokken kan zijn.


Terug naar het nieuwsoverzicht
Stokkums feest 2025 op 31 mei en 1 juni

Stokkums feest 2025 op 31 mei en 1 juni

18/6/2024Bron: KOMIOK StokkumNoteer het alvast en houd deze dagen vrij: volgend jaar Stokkums feest op zaterdag 31 mei en zondag…
Geef je op voor de fietstocht

Geef je op voor de fietstocht

18/6/2024Bron: KOMIOK StokkumZondag 7 juli a.s. wordt er weer gefietst vanuit Stokkum. De mannen van de KOMIOK hebben een mooie…
Aftrap jubileum tour Fanfare in Stokkum

Aftrap jubileum tour Fanfare in Stokkum

12/6/2024Bron: KOMIOK StokkumDe muziekvereniging De Fanfare Markelo bestaat 90 jaar en geeft daarom een reeks…
Dorpsraad Markelo en Buurtschappen op bezoek in Stokkum

Dorpsraad Markelo en Buurtschappen op bezoek in Stokkum

4/6/2024Bron: Stichting Dynamiek StokkumOp donderdag 23 mei was er geslaagde bijeenkomst in Stokkum van de Dorpsraad Markelo met de…